Twee jaar werken aan miniatuur van Gasunie-gebouw

Twee jaar lang heeft hij er aan gewerkt, maar het resultaat mag er zijn: de maquette van het Gasunie-gebouw. “Ik ben al dertig jaar gepensioneerd, en ik vind het geweldig om op deze manier bezig te zijn.”

De 84-jarige Hans Dijkstra uit de stad leeft voor zijn hobby. “Het begon met het nabouwen op schaal van de voormalige DUO-torens op de Kempkensberg. Toen volgde de Martinitoren, de zuidzijde van de Grote Markt, en de afgelopen twee jaar ben ik bezig geweest met het Gasunie-gebouw.” Om zo gedetailleerd mogelijk te werk te gaan heeft Dijkstra gebruik gemaakt van bouwtekeningen en foto’s van de ‘aperots’. “Kijk, als je goed kijkt, zie je achter de raampjes kantoorpersoneel zitten dat druk achter computers aan het werk is.”

De maquette die ongeveer een meter hoog is staat momenteel in de vitrine van een miniatuurwinkel aan de Steentilstraat. “Dijkstra is een vaste klant van ons”, zegt winkeleigenaar Roelof de Jonge. “Veel materialen voor het gebouw heeft hij hier gekocht, en zo is het idee gekomen om de maquette in de winkel tentoon te stellen.” De Jonge is erg enthousiast over het resultaat. “Dit is ook een mooie boost voor de miniatuurwereld, waardoor weer meer mensen interesse krijgen in de modelbouw.”

Dijkstra is ondanks zijn hoge leeftijd nog niet klaar. “We denken er over na om binnenkort mijn maquette van de Grote Markt Zuidzijde in de vitrine te plaatsen, en ondertussen ga ik druk bezig om het Groninger Forum in miniatuur uitvoering te maken. Dus voorlopig vind je mij nog niet achter de geraniums.”