Russische winkel helpt Oekraïense weeskinderen

Zakken vol kleding staan er in de Russische winkel aan de Nieuweweg. “We gaan dit naar Rusland brengen waar op dit moment zo’n veertig gevluchte Oekraïense weeskinderen worden opgevangen.”

“Kijk”, zegt Olga Chamova van de Russische winkel vol trots. “Een gloednieuw jasje voor een peuter waar de prijskaartjes nog aan vast zitten. En hier ligt een warme sjaal.” Sinds Chamova twee weken geleden een oproep deed om kleren te brengen, loopt het storm. “En dat is ook nodig. De weeskinderen zijn vanwege de oorlog hun thuisstad Donetsk ontvlucht, en zijn nu opgevangen door een kerkelijke organisatie. Maar ze hebben helemaal niets, terwijl de winter vreselijk koud is.”

Behalve in Groningen wordt er ook op andere plekken in Nederland kleding ingezameld. “Volgende week wordt alles naar Rusland gebracht. Daarvoor moeten we alles wat ingezameld is nog wel naar de Randstad brengen, en daar zoek ik nog een vrijwilliger voor. Dus als iemand met een busje de spullen weg zou kunnen brengen, dan zou dat geweldig zijn.”