OV-Bureau: Verlenging Qbuzz-concessie wel mogelijk

De verlenging van het Qbuzz-contract tot 2019 is juridisch wel mogelijk. Dat zegt het OV-bureau Groningen Drenthe in een schriftelijke reactie na berichtgeving bij RTV OOG dat dit niet kon.

Het OV-bureau heeft de Europese en Nederlandse regelgeving bestudeerd en juridisch advies ingewonnen over de kwestie. Daaruit blijkt dat de verlenging van de Qbuzz-concessie in Groningen en Drenthe juridisch gezien wel mag. Busconcessies mogen momenteel namelijk maximaal 10 jaar duren, waardoor de verlenging tot 2019 geen probleem zou zijn.

Spelregels worden tijdens de wedstrijd gewijzigd
OV-jurist Arthur Kamminga bestrijdt dit echter. “In 2009 werd de concessie voor zes jaar aanbesteed, met een optie om het met twee jaar te verlengen. Vervoersbedrijven hebben zich op die periode ingeschreven. Wat je nu doet is tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. Want in plaats van zes jaar mag het bedrijf ineens tien jaar gaan rijden, voor een geldbedrag dat gebaseerd is op zes jaar. Als bedrijven als Connexxion en Arriva dit in 2009 bij de aanbesteding hadden geweten dan waren ze gegarandeerd met hele andere biedingsbedragen gekomen.”

Daarnaast is het volgens Kamminga juridisch gewoon niet mogelijk. “In de regelgeving staat dat je een lopende concessie met maximaal vijftig procent mag verlengen. Zes jaar plus vijftig procent is negen jaar. Dus wat er nu gebeurt is gewoon niet juist. Het klopt niet.”

De beslissing moet nog goedgekeurd worden door de provinciale staten van Drenthe en Groningen en door de gemeenteraad van Groningen.