Leidse scholieren zoeken oplossing aardbevingsproblematiek

Een oplossing zoeken voor de aardbevingsproblematiek. Dat is waar VWO-leerlingen van het Bonaventura College uit Leiden mee bezig zijn. Het kwartet werkt momenteel aan hun profielwerkstuk waarbij de gaswinning centraal staat.

“Vorig schooljaar kregen we de opdracht om na te denken over een onderwerp voor ons werkstuk”, vertelt Emy Kenter. “In het begin hadden we geen enkel idee wat te doen. Ja, misschien een internationaal onderwerp. Maar op een gegeven moment kwamen we op het spoor van de aardbevingen. In Leiden is daar nauwelijks tot geen aandacht voor, en daar moest maar iets aan veranderen, vonden we.”

Om een zo goed mogelijk werkstuk af te leveren werd contact gezocht met verschillende partijen en instanties en werden afspraken gemaakt voor interviews. “Zo hebben we de secretaris van de Groninger Bodembedeweging geïnterviewd, en hebben we een gesprek gehad met fractievoorzitter Tim Zwertbroek van D66 in de Provinciale Staten”, zegt Lauren ter Weele. “Juist door onze reis naar Groningen, en de gesprekken, wordt het voor ons erg tastbaar.”

Voor de VWO-leerlingen is het overigens nog hard werken. “Deze week al moeten we ons profielwerkstuk inleveren”, vertelt Romana Krijger. “Kortom het wordt nog even hard werken, ook aan onze eind conclusie, waarin we met een aantal voorstellen willen komen hoe we dit ingewikkelde probleem kunnen oplossen.”