“Jongerenwoningen in de Noorderkerk is geen optie”

Als de plannen doorgaan dan worden in de Noorderkerk in de Akkerstraat ruim negentig studio’s en appartementen gebouwd die bedoeld zijn voor jongeren. “Wij zijn tegen de plannen omdat ze de leefbaarheid in onze wijk ernstig aantasten”, zegt de werkgroep Noorderkerk.

Het lijkt zo mooi. Na jaren van leegstand krijgt de Noordkerk in de Noorderplantsoenbuurt weer een bestemming. “Daar zijn we ook heel erg blij mee”, zegt Sjoerd Geelink van de werkgroep Noorderkerk. “Het gaat ons alleen om de aantallen. De gemeente is in de stad heel erg bezig om in de wijken evenwicht te krijgen tussen Stadjers en studenten die er wonen. Als er negentig kamers voor studenten komen in de Noorderkerk dan is de verhouding in onze wijk zoek, en verwacht ik dat dit onze leefbaarheid zal aantasten.”

Geelink geeft nadrukkelijk aan dat hij niet tegen de plannen is. “De architect heeft ons de ontwerpen laten zien. Mooie, kwalitatieve woningen. Niks mis mee. Wij willen alleen geen onevenwichtige wijk.” De Stadspartij heeft inmiddels laten weten dat het voorstander is om het bestemmingsplan aan te passen waardoor eengezinswoningen beschermd worden tegen optopping, koop en sloop en kamersgewijze verhuur aan studenten.