College Haren wil niet met Groningen

Het college van B&W van Haren ziet een gemeentelijke herindeling met Groningen niet zitten. Haren kiest voor een fusie met de Drentse gemeente Tynaarlo.

Het college had drie keuzes: Samen met Groningen en Ten Boer verder, zelfstandig blijven of een fusie met Tynaarlo. Volgens het college van Haren willen veel inwoners een fusie met Tynaarlo om het groene karakter van Haren te behouden.

De gemeenteraad praat in januari over de keuze van het college. Tynaarlo heeft overigens nog geen standpunt ingenomen.

Deel dit artikel:

 1. Dat krijg met partijen als ‘gezond verstand Haren’ in het college. Haren zal een republiek uit moeten roepen, want hier gaat de Provincie uiteraard nooit mee akkoord.

  1. De arrogantie krijgt de klep op de neus ( groningen) ze zullen de eventuele keuze van Haren moeten accepteren ..Wie wil er nou bij de gemeente Groningen horen …Het is precies zoals in de EU de relatie Nederland Europa..Groningen zal de vruchten plukken van Haren ..men.zal er weinig of niets voor terug krijgen

   1. Groningen heeft zich altijd zeer terughoudend opgesteld wat betreft de herindeling. Arrogantie? Juist niet. Groningen is zich bewust van zijn gewichtige positie en heeft daarom geen harde eisen op tafel gelegd. Dit is niet in het belang van de stad. Het is tijd om eens stevig met de Provincie om tafel te gaan om de stadsgrenzen. De stad is een zeer dicht bevolkt deel van de provincie met een relatief kleine oppervlakte. Daar moet wat aan gedaan worden.

   2. Je hebt gelijk René.

    Kan me niet voorstellen dat ze zo stom bij de provinciale PvdA en VVD zijn, dat ze Haren via bestuurlijk geweld richting Groningen dwingen.

   3. “Het is niet in het belang van de stad”

    Is de onverminderde groei van mensen die hier maatschappelijke irrelevante flutstudies op onze twee diplomafabriekjes volgen wel in de belang van de stad of land?

    En zo, op wat voor wijze? En weegt dat op tegen de schade die de Compacte Stad ellende veroorzaakt.

    Kwam een half uur geleden net in de Prinsenstraat “Oostzijde”. En dan is binnen de diepenring. Afgezien van een oud pandje (restaurant) is het niet te onderscheiden van het centrum van Almere.

    De keuze tussen het houden van een aantrekkelijke stad met historische kern en HBO studenten doorsturen naar Emmen, Assen en Leeuwarden en “academische” rechten- en communicatiestudenten naar Groningen, met alle sloopgeweld van dien is een eenvoudige. Toch?

 2. Tuurlijk, een beetje zichzelf respecterende gemeente gruwelt bij het idee alleen al! Groningen gaat niet samen, Groningen neemt over. Gefeliciteerd Harenaren met jullie adequate B en W! Misschien moet ik maar verhuizen……

 3. Groot gelijk!

  Het eerste wat de stad gaat doen is de onroerend goed tarieven omhoog gooien en ondernemertje pesten door bijvoorbeeld precariorechten duurder te laten worden.

  Met deze extra inkomsten wordt vervolgens het volbouwen van de groene bufferzone tussen Haren en Groningen.
  Ze kunnen Haren wel beloftes op ruimtelijk gebied doen, maar beloftes en de Groninger PvdA (Willem Smink) gaan slecht samen. De inwoners van Hoogkerk dreigen ondanks gedane beloftes steeds weer hun loket burgerzaken te verliezen.

  1. Het is mij een groot raadsel waarom je nog steeds in de stad woont. Er deugt hier helemaal niks en iedereen is onbetrouwbaar behalve de authentieke stadjer.

   1. Vreemd. Als biograaf-stalker lijk je alles van mij te weten, maar als die kennis even niet uitkomt dan beweer je gewoon doodleuk het tegenovergestelde van wat ik steeds schrijf. Smerig trekje van je. Geen compliment.

    Een dag geleden schreef ik voor de zoveelste keer dat een Stadjer voor mij redelijk waardevrij is. Heb nooit gesteld dat ze beter of minder dan andere inwoners van de stad zijn.

    Mijn punt ten aanzien van het begrip Stadjer is, dat het in de lokale context
    , een informele term is die meer behelst dan het ingeschreven staan in de Groninger GBA.
    Misschien eens bij de wiki pagina van Den Haag kijken. Daar staat bij demografie ook een beschrijving van Hagenees. Staat ook iets bij over plat Haags spreken. Een van de redenen dat ik ondanks dat ik net als mijn pa hier geboren en getogen ben (mijn ma is hier ook getogen) mijzelf niet als Stadjer zie, is dat ik de uitstervende Stad-Groningse variant van het Nedersaksisch niet spreek. Uitstervend omdat de PvdA import geen ruk om de dat stugge, botte volk Groninger volk gaf, en zelfs de Groen-Witte kleuren er als kleuren van de gemeente aan moesten.
    Omdat ze het niet uitkwam hebben ze niks voor de Groninger cultuur gedaan. Die idioot van een Frank de Vries (PvdA) had het over ‘Holland maar dan net wat anders’. Had hij het negentiendeeeuwse verslag van Van Eedens voetreis door Nederland eens moeten lezen. Tot de massa-immigratie van niet Groningse studenten was Groningen exotischer dan Friesland.

    De wikipagina over Stadjers is uit een Ommelander context geschreven. Daar is elke inwoner van de stad Stadjer (of student). Zelfde als een Fries die alles wat niet-Fries is Hollands noemt terwijl hij Nederland bedoelt. En wat erg vreemd is daar een Fries veel Hollandser is dan een Limburger of Tukker.

   2. Wat een onzin, of je wel of niet een stadjer bent hangt af van degene aan wie je het vraagt.
    Irrelevant onderwerp.

   3. Hangt ervan af aan wie je vraagt of het een relevant onderwerp is.

    Denk dat er genoeg oudere Stadjers het niets vinden dat sommige mensen de indruk wekken dat er geen enkele exclusiviteit aan de titel Stadjer hangt.
    Als de informele term Stadjer niet meer dan het gevolg van een inschrijving in het Groninger GBA is, en dus vrijwel alle exclusiviteit kan de Stadjer aan de term Stadjer ongeveer (deel-)identiteit ontlenen als aan de term wereldburger.

    Het is emotioneel tamelijk agressief om tegen opjrochte Frysk pratende Fries, een dag na inschrijving in het GBA van Drachten, te zeggen:”ik ben net zo zeer een Fries als jij”.

    Het is emotioneel tamelijk agressief om tegen een Hagenees, een dag na inschrijving in het GBA van Den Haag, te zeggen:”hoewel ik dat ordinaire plathaags van jou niet spreek, ben ik net zo zeer Hagenees als jou”. (Met een beetje geluk batst zo’n Hagenees je er eentje voor).

    Het is emotioneel tamelijk agressief om tegen een Stadjer, een dag na inschrijving bij de Kreupelstraat, te zeggen:”Ik ben net zo zeer een Stadjer als jij, en er is niets op tegen dat ik, hoewel ik de Held nog niet van de Rivierenbuurt kan scheiden, in de Groninger gemeenteraad mee ga beslissen over welke beeldbepalende plekken plat gaan”.

    (Maar misschien is het beste voor jou dat je accepteert dat ik de Stadjer-kanttekening blijf plaatsen. Heb het idee dat het je boven de pet gaat)

 4. En dan te bedenken dat nog niet zo lang geleden de gemeente Haren plannen maakte om het groene gebied tussen Haren en Groningen te bebouwen.
  Allemaal gelegenheidsargumentatie gebaseerd op onderbuikgevoelens.
  En ook nog zonder enig resultaat.

 5. Ik zou het nu wel erg “grappig” vinden als Tynaarlo zegt: “wij hebben geen behoefte aan Haren”. Overigens vind ik het wat apart dat de gemeenten provincie overschrijdend gaan worden, dus gemeenten uit Drenthe en Groningen 1 gemeente kunnen worden. Zal dat niet tot bureaucratische problemen kunnen leiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *