“Zo’n prestigieuze prijs winnen had ik nooit verwacht”

Apetrots zijn ze op het CSG Augustinus. De school won vorige week op de Dag van het Literatuuronderwijs een prestigieuze prijs voor de beste leesomgeving. “Je hoort tijdens de prijsuitreiking de naam van het Augustinus, en dat is iets wat je dan niet kunt bevatten.”

De prijs heeft alles te maken met het begrijpend lezen. “Jongeren lezen steeds minder vaak boeken, terwijl dit juist wel heel goed is voor hun eigen ontwikkeling”, zegt Joke Boonstra van het CSG. “Een aantal jaren geleden zijn we een pilot gestart waarbij we brugklasleerlingen verplichten om een boek mee te nemen, en hierin te lezen tijdens tussenuren of dode momenten”.

De school was zich er van bewust dat als je iets verplicht, je ook content moet aan kunnen leveren. “We hebben in onze mediatheek een arsenaal aan boeken opgebouwd, die onze leerlingen kunnen lenen. Van spannende oorlogsboeken tot Science-fiction. Alles is er. En het werkt! Want er wordt steeds meer gelezen, en de rapportcijfers gaan sindsdien omhoog.”

Dat de school de prijs nu gewonnen heeft is te danken aan leerlingen die de school genomineerd hadden. ‘De mediatheek heeft het allemaal: een intieme, prettige omgeving in combinatie met een grote collectie boeken én een zeer actieve en betrokken mediathecaris’, staat te lezen in het juryrapport. Die argumentatie was voldoende om de eerste prijs binnen te slepen.