Studentenverenigingen bezorgd over toekomst verenigingsleven

Studentenverenigingen zijn bezorgd over de toekomst van het verenigingsleven in Groningen. Dinsdag heeft Contractus, een overkoepelend orgaan van de zeven grote algemene studentenverenigingen van Groningen in samenwerking met de LKvV, een brief aan de Tweede Kamer aangeboden waarin zij hun bezorgdheid uiten.

Door het voorstel voor de nieuwe wet van het Hoger Onderwijs, waaronder ook het sociale leenstelsel valt, verwachten de verenigingen dat de druk op studenten om snel af te studeren toeneemt. Een gevolg hiervan kan zijn dat minder studenten deel gaan nemen aan een bestuur of nevenactiviteiten naast de studie gaan ondernemen.

Daarnaast is er onduidelijkheid over het profileringsfonds. Een fonds dat onder andere studenten die een bestuursjaar volgen tegemoet komt. Woensdag wordt er in de Tweede Kamer verder gedebatteerd over de hervormingen in het Hoger Onderwijs.

Deel dit artikel:

 1. Welkom in de wereld waarbij de urine bij bij de enkels van demente bejaarden langs loopt omdat er niet genoeg geld is om voldoende personeel aan te nemen.

  Met andere woorden: wat een idioot verwend gezeik. Gewoon een studie met baangarantie kiezen, hard studeren, en dan na de studie mooi een sociëteit voor overjarige brallers oprichten. Bespottelijk dat de rest van de samenleving in tijd voor verenigingsleven van bevoorrechte klanten met zo’n gruwelijk lelijke Gooische ‘r’ moet investeren.

  Moi

 2. Verenigen was in de vorige eeuw populair.
  Vandaagdedag netwerk je op social media.
  Studentenvereniging is zó ouderwets!
  Geen geld meer in steken!

 3. Het lijkt me bijzonder zinvol dat studenten niet alleen studeren maar ook tijd hebben voor andere activiteiten. Daar hoort uiteraard ook het verenigingsleven, bijbaantjes, vrijwilligerswerk etc. bij. Anders krijg je van die monomaan opgeleide types, dat lijkt mij zeer onwenselijk.
  De studieduur is al ingekort en studiefinanciering is ook behoorlijk verslechterd de afgelopen jaren. Om nog meer te snijden lijkt mij een slecht plan.

 4. Maakt zich zorgen om de kinderen uit armoedegezinnen met dit leenstelsel. Zij zien mogelijk hun ouders (of moeder/vader als eenoudergezinnen) ploeteren en willen dit zelf zien te voorkomen. Een drempel is daarmee opgeworpen. Zeer onzorgvuldig nagedacht door de politiek.

  1. Als jij werkelijk gemotiveerd bent om te gaan studeren, dan maak jij je echt niet druk om die paar honderd Euro in de maand die je straks extra gaat lenen, waar je dit nu nog cadeau krijgt.

  2. Ik vind dat van studenten een stevige bijdrage verlangt mag worden. De overheid moet faciliteren maar niet teveel voor je regelen. Zelf een bijbaan zoeken en geld lenen horen daar bij. De gemeenschap investeert flink in studenten, daar moet ook iets tegenover staan.
   Studenten uit minder draagkrachtige gezinnen moeten wel ruimhartiger gesteund worden dan kinderen van welgestelde ouders.

 5. De minister heegt een nieuwe term uitgevonden:”leenangst”.
  Psychisch héél sterk!
  Meer jongeren zullen gaan lenen want niemand wil als leenangstig bestempeld worden.
  Lenen met een neergaande economie is superdom.
  De term leenangst voorkomt leegloop op universiteiten.
  Sluw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *