Wormenburgers en larvenchips bij de Jumbo

Bitterballen met meelwormen, een burger van buffalowormen en knapperige wasmotlarven met zout en paprika. In de kookstudio van de Jumbo Euroborg konden klanten vandaag de proef op de som nemen.

Het is in Nederland niet gebruikelijk om insecten te eten, maar vanaf vrijdag is dat anders. De winkelketen is namelijk begonnen met het verkopen van insectenproducten. De producten zijn gezond en duurzaam. De insecten zijn afkomstig van erkende kwekerijen uit België en worden op een efficiënte en voedselveilige manier verwerkt.

Vanaf januari 2015 kan heel Nederland genieten van de insectenproducten. Dan zijn bij alle Jumbo winkels in Nederland de producten verkrijgbaar.

Deel dit artikel:

 1. Als mensen zich iets meer zouden verdiepen in wat ze eten zouden ze erachter komen dat ze al jarenlang insecten eten. Helaas zijn veel mensen zich niet eens bewust van wat ze eten. Zo wordt het bloed van schildluizen al jarenlang verwerkt en aangegeven als E-120 Karmijn. O.a. in de roze laag van koeken, rode lippenstift, Fristie en rode M&M’s. Eet smakelijk.

 2. Vrijdag liep ik de Jumbo Beren binnen, de vertrouwde frituurmuur leek me er net wat anders uit te zien dan normaal. Nog ontwetend van wat ik vandaag in de Jumbo zou aantreffen pakte ik mijn mandje en ging de winkel in. Daar werd ik gewenkt door een enthousiaste winkelmedewerker die mij vol trots het nieuwste product van de supermarkt presenteerde. Insecten. Ofterwijl gevriesdroogde wormen en jonge insecten. Juist dan zijn ze goed verteerbaar informeert de folder mij. Ik proef een Bitterbal die er mooi goudkleurig uitziet en de smaak is aardig gekruid.

  Was het nou zo uniek dat Groningen en Haren ‘de Nederlandse’ primeur hadden van insekten? Niet helemaal, beide filialen vallen onder de http://maripaangroep.nl/ groep. En die zullen ongetwijfeld eerder dit jaar in België zijn wezen kijken.

  Op de webstek van Vlaams infocentrum land-en tuinbouw lees ik het volgende: Het hing al enige tijd in de lucht, maar dit najaar is het zover: de eerste insectenproducten liggen in de winkelrekken. Delhaize biedt vanaf dit weekend twee tapenades aan waar meelwormen in verwerkt zijn. Ze worden gemaakt door Green Kow Company, uit Lasne. “Dit product is een eerste stap, maar we willen verder gaan”, zegt de woordvoerder van Delhaize.

  Ook Carrefour biedt een insectenaanbod aan, iets gedurfder: één van de producten bestaat uit herkenbare wormen. Daarnaast zal Carrefour ook insectenburgers, -nuggets en -aperitiefballetjes verkopen, geproduceerd door Deli Ostrich uit Wingene. “De verwachting is dat insectenproducten in de toekomst steeds belangrijker zullen worden”, zegt Carrefour.

  Het Limburgse voedingsbedrijf Damhert tenslotte, biedt vanaf oktober insectennuggets, -schnitzels en -burgers aan die verkocht zullen worden via 400 natuurwinkels en zelfstandige supermarktuitbaters. En deze laatste heeft nu dus ook de Jumbo gevonden, of net andersom.

  Het einde is nog niet inzicht “Onze doelgroep zijn flexitariërs: mensen die vlees eten, maar af en toe alternatieven opzoeken”, legt de zegsvrouw van Damhart uit. “De productie van vlees belast het milieu want ze vergt veel ruimte, energie en voedsel. Dat is niet het geval bij de productie van insectenburgers” Als het insectenvlees aanslaat, wil Damhert meer varianten lanceren.

  En ook de discussie waar we het nu onder moeten rekenen is ook nog niet voorbij. Op NU.nl klaagt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren dat de producten als vleesvervanger gepresenteerd worden. ”Insecten zijn geen groente. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn.” Terecht meld Marie hie ral dat de roze koeken ook niet als vleesvervanger worden gezien. Nieuw voedsel dus, en niet alleen voor de maag.

 3. Als dat ongedierte onverkoopbaar blijkt kun je het altijd nog in voedselpakketten bij de voedselbank dumpen of in voedselpakketten van de VN voor Kobanistan.
  Valt hoe dan ook wel geld op te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *