“Als het NSO mij wil dan spring ik een gat in de lucht”

Een spannende dag was het maandag voor de auditanten van het Nederlands Studenten Orkest. In het USVA aan de Munnekeholm werd de eerste auditie ronde voor een nieuwe toer voor het symfonisch orkest gehouden.

“Straks in februari gaan we een maand lang optredens verzorgen in de mooiste concertzalen van Nederland”, vertelt voorzitter Clara Besselink van het NSO. “Om dat voor elkaar te krijgen hebben we zo’n negentig muzikanten nodig die in ons orkest willen spelen.” Ondanks de pittige opgave is de animo overweldigend. “Spelen in het NSO wordt gezien als de crème de la crème. Het is pittig, maar ontzettend leuk omdat je een maand lang erg intensief met elkaar bezig bent.”

Eva en Peter zijn twee auditanten die zich maandagmiddag bij de USVA melden. “Ik begin nu toch wel een beetje lichtjes nerveus te worden”, zegt dwarsfluit speelster Eva. “Ik ga nog even een beetje inspelen en dan gaat het hopelijk straks helemaal goed.” Peter die trombone speelt is wat zekerder van zijn zaak. “Ik heb het voordeel dat ik een instrument bespeel wat niet door heel veel mensen wordt bespeeld, dus dat is zeker een voordeel.”

Of Eva en Peter de auditie glansrijk hebben doorstaan krijgen ze volgende week te horen. “Als het echt groen licht wordt, dan spring ik een gat in de lucht, want ik wil dit heel graag.”