“Wat appen als ik op de fiets zit kan toch geen kwaad?”

Je bent op je fiets onderweg naar school. In je broekzak voel je je smartphone trillen en je besluit om snel even te kijken. Terwijl je terug appt zie je een bromfiets die van rechts komt over het hoofd, waardoor een botsing maar ternauwernood voorkomen kan worden.

Het is een situatie die steeds vaker voorkomt in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat bij vier procent van de fietsongevallen een smartphone in het spel is. Bij de leeftijdsgroep 12-34 jaar is dit percentage zelfs twee keer zo hoog. Om die reden is er deze week een campagne van het Ministerie van Infrastructuur van start gegaan om fietsers te wijzen op de gevaren. “Verboden wordt het niet”, zegt minister Melanie Schultz van Haegen. “Maar we willen gebruikers wel ernstig waarschuwen voor de gevaren.”

De campagne bestaat onder andere uit een app die jongeren kunnen installeren op hun telefoon. De applicatie bestaat uit een ‘fietsmodus’ die ervoor zorgt dat de fietser niet gestoord worden door geluiden en trillingen, waardoor ze hun volledige aandacht bij het verkeer kunnen houden.

Leerlingen in de stad noemen de app handig. “Ik ben zelf weleens een situatie tegengekomen die gevaarlijk was, en waarbij er een telefoon in het spel was”, vertelt één van de leerlingen. “Eigenlijk vind ik dat je je telefoon in het verkeer sowieso moet negeren. Tenzij je op een rustig weggetje zit, dan moet een klein beetje appen kunnen.”