SP wil tijdelijke stop op studentenkamers Oosterhamrikzone

nieuws
foito: Bob de Vries

De SP wil een tijdelijke stop op kamerverhuurpanden in de Oosterhamrikzone en Profesorenbuurt. Dat vind de partij na een buurtonderzoek over de nieuwbouwplannen en jongerenhuisvesting.

“Huisjesmelkers nemen de buurt over en bewoners vinden dat dit moet stoppen. Er moeten niet nog meer schaarse gezinswoningen worden omgebouwd tot kamerverhuurpanden.” aldus de partij. Afgelopen weken belden SP’ers aan bij bewoners. Hen werd gevraagd wat zij van hun buurt en de nieuwbouwplannen vinden. De bewoners geven aan dat zij jongerenhuisvesting belangrijk vinden, maar dat het maximum in hun buurt is bereikt. Slechte handhaving van de 15%-norm geeft huisjesmelkers de ruimte om kamers in gehorige gezinswoningen aan jongeren te verhuren. De partij meent dat goede, betaalbare jongerenhuisvesting en een aanscherping van de 15%-norm de positie van huisjesmelkers tackelt.

Bewoners vinden dat zij slecht worden betrokken bij het maken van de nieuwbouwplannen. Sommige bewoners zijn daardoor het vertrouwen in de gemeente en de politiek kwijtgeraakt. Bewoners maken zich vooral druk over het bouwvolume, de eenzijdigheid van de bewoning en de hoogte van de gebouwen. Ook de toename van parkeerdrukte is een onderwerp van zorgen aldus de SP.