Minister geeft groen licht voor aanpak Ring Zuid

De aanpak van de Zuidelijke Ringweg is weer een stap dichterbij. Minister Schultz van Haegen ondertekende maandag het Tracébesluit.

Met het zetten van de handtekening kan officieel gestart worden met de aanleg. De ringweg is hard toe aan verbetering om het drukke verkeer beter te laten doorstromen. Sinds de aanleg in de jaren ’60 is het aantal auto’s verviervoudigd. “Bereikbaarheid is heel belangrijk voor de economie,” zegt wethouder Paul de Rook. “Met de nieuwe ringweg zijn files verleden tijd en is de stad veel beter bereikbaar.”

Toch is niet iedereen blij met de verbouwing. Het platform Groningen Verdient Beter greep de komst van de minister aan om een petitie aan te bieden. De omwonenden maken zich zorgen over de onveiligheid in de overdekte wegdelen en de schade aan de gezondheid.

De werkzaamheden aan de ringweg zullen zo’n vijf jaar duren. Om de overlast voor het verkeer en de omwonenden zo klein mogelijk te houden, werken de gemeente en provincie samen met onder andere Rijkswaterstaat en ProRail. Bijvoorbeeld met de inzet van extra bussen en een speciale app. Eind volgend jaar wordt er gestart met de bouw.