Boek over 50 jaar psychologie, pedagogiek en sociologie

nieuws
foto: Bob de Vries

Op donderdag 4 september verschijnt het boek “Over Professoren”, over een halve eeuw psychologie, pedagogiek en sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het boek laat zien hoe een jonge sociale faculteit tot bloei kwam tegen de achtergrond van de roemruchte jaren zestig en zeventig en hoe zij zich verder ontwikkelde. Er komen spraakmakende hoogleraren voorbij, onder wie de orthopedagoge Wilhelmina Bladergroen. Bij haar zochten ouders van kinderen met leerproblemen uit heel Nederland hulp. Er komen kwesties aan de orde die veel stof deden opwaaien, zoals de roerige jaren binnen de sociologie, waarin Pim Fortuyn een rol speelde.

De titel “Over Professoren” lijkt een verwijzing naar het boek “Onder Professoren” uit 1975, de roman van Willem Frederik Hermans waarin hij afrekent met het Groningse academische milieu.

Deel dit artikel: