Nog veel onzekerheid rond Oosterhamrikzone

wijken
Impressie van de plannen voor een appartementencomplex op de plaats van de voormalige taxicentrale.

De onduidelijkheid over een aantal grote projecten komt de Oosterhamrikzone niet ten goede. De uiteindelijk afgeschoten tram, een ontsluitingsroute tussen UMCG en ringweg en de vervanging van de Gerrit Krolbrug maken dat de bestemmingsplannen ruim opgesteld zijn. Toch vindt het stadsbestuur het niet handig om de plannen aan te passen.

Aanpassing van de bestemmingsplannen is duur en neemt veel tijd in beslag, schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Het is beter om met andere middelen de initiatieven uit de markt te reguleren. Daarbij moet wel goed worden opgelet, want met de huidige bestemmingsplannen mag er bijvoorbeeld naast de tuinen van de Vinkenstraat op sommige plaatsen tot tien bouwlagen hoog gebouwd worden.

De meeste plannen voor nieuwbouw zijn gericht op jongeren en studenten, hetgeen bij de buurt vaak tot onvrede leidt. De verbouwing van het voormalige distributiecentrum van het UMCG tot 147 appartementen gaat van start als de vergunning rond is. Daarnaast zijn er concrete plannen voor de voormalige Taxicentrale met 179 appartementen en voor de Biemanslocatie met 140 appartementen. Beide zijn te vinden aan de zuidzijde van het Oosterhamrikkanaal. Het stadsbestuur ziet deze plannen wel zitten.