Groningen krijgt vondelingenkamer

nieuws
Foto: Willeke Keulen

Groningen krijgt volgende maand een vondelingenkamer waar vrouwen hun baby anoniem kunnen achterlaten. De gemeente is daar niet blij mee.

Het gaat om een initiatief van Barbara Muller van stichting Beschermde Wieg. De kamer bevat een commode, een wieg en een stoel en is 24 uur per dag geopend. De moeder kan haar kind anoniem achterlaten, maar ook via een alarmknop een hulpverlener oproepen.

Of de vondelingenkamer er komt is nog maar de vraag. Eerder dit jaar gaf de gemeente geen toestemming voor een babyluikje van een andere organisatie. Volgens staatsecretaris Fred Teeven van Justitie is het anoniem achterlaten van kinderen strafbaar. Barbara Muller wil met haar initiatief voorkomen dat wanhopige moeders hun pasgeboren kind doden. Het is niet bekend waar in de stad de vondelingenkamer komt. Ook Barendrecht krijgt zo’n kamer.