Commandobunker wordt vleermuis paradijs

Een trapje naar beneden geeft toegang tot de imposante ruimte. De muren zijn rood, geel en blauw en her en der hangt nog een ballon aan het plafond: de oude commandobunker aan de Hereweg. Het bouwwerk wordt momenteel omgetoverd tot overwinteringsplaats voor vleermuizen.

“Hoe het er nu uit ziet is niet te vergelijken met hoe het er uit zag toen de bunker nog in functie was”, vertelt stadsecoloog Klaas van Nierop. “Tijdens de Koude Oorlog was dit de commandobunker voor de Luchtwacht. In de jaren zeventig is het gekraakt waarbij het een broedplaats werd voor de punkbeweging en was het de locatie waar verschillende feesten werden gegeven. Uit die periode stammen ook de bijzonder gekleurde muren en de graffiti-kunstwerken.”

De bunker staat op het Rabenhauptterrein, wat zich de laatste jaren ontwikkeld heeft tot een belangrijke verblijfplaats voor vleermuizen. “Momenteel leven hier negen verschillende soorten. Wat hier eigenlijk ontbreekt is een overwinteringsplaats. Deze bunker is daar vanwege de stabiele temperatuur erg geschikt voor.”

Samen met leerlingen van de Erasmusschool wordt momenteel hard gewerkt om de bunker vleermuis vriendelijk te maken. Dat betekent dat scherpe voorwerpen worden verwijderd. Isolatiemateriaal eruit wordt gehaald en de plafonds gevrijwaard worden van TL-armaturen. Voor de komende winter moet het klaar zijn.