Bijzondere vogel in Meerstad waargenomen

Het gaat om een bijzondere waarneming. Met zijn lange rode poten en imposante zwarte vleugels is het een indrukwekkende verschijning: de steltkluut.

“De steltkluut wordt voornamelijk gezien in Zuid-Europa”, zegt natuurliefhebber Gert-Jan Huiskes. “Zuid-Europa is het gebied waar hij in de zomer verblijft. Overwinteren doet hij in het deltagebied ten zuiden van de Sahara.” Volgens Huiskes is het bijzonder dat de vogel voor Meerstad kiest. “Ze worden zo nu en dan weleens gezien in ons land, maar dat ze zo dichtbij een stad verblijven heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

Volgens de bioloog is de keuze voor Meerstad ergens ook wel logisch. “Aan de ene kant hebben we de klimaatverandering waardoor ook de verblijfgebieden van vogels veranderen. Aan de andere kant zien we dat Meerstad een heel mooie gebied is met dieptes, ondieptes en moeras-achtige gebieden wat ideaal is voor bijvoorbeeld de steltkluut.”