“Ons levenswerk is verwoest, maar we gaan gewoon door”

Het drama voltrok zich in een kwartier. “Er was geen redden mee aan. Twee jaar hard zwoegen en ploeteren in één klap vernield.”

Het is het verhaal van de mensen van SDOG. Afgelopen zondag wilden ze met hun zonneboot meedoen aan de eerste etappe van de Dong Energy Solar Challenge bij Blauwe Stad, nabij Winschoten. Een race over een aantal dagen voor boten die varen op zon-energie. “Het was rond half elf en onze boot stond nog op de trailer. Op een gegeven moment constateerden we rookontwikkeling en al snel was er geen houden meer aan.”

Het enige wat rest van de duurzame boot is de aandrijving. “Twee jaar lang hebben we hier heel wat avond- en weekenduren ingestoken. Alles is voor niets geweest. De Energy Solar Challenge was de eerste proefmeting geweest. Nu kunnen we alleen maar zeggen dat we nooit zullen weten wat onze boot in zijn mars had.”

Toch geven de Groningse heren van SDOG niet op. “Dat zit niet in onze aard. We hadden in onze knutselruimte in Middelstum onze oude boot die we voor 2010 gebruikten nog op zolder liggen. Die maken we nu gereed, zodat we in ieder geval de laatste etappes nog mee kunnen varen.”