“Met weemoed neem ik afscheid van mijn kniptang”

Een bijzondere dag is het woensdag voor de Nederlandse conducteurs en stewards. Het papieren treinkaartje wordt sinds de nacht van dinsdag op woensdag niet meer verkocht, en dat betekent dat alle treinreizigers moeten inchecken.

“Het gaat eigenlijk ontzettend goed”, zegt steward Sandra van vervoersbedrijf Arriva. “Je ziet heel duidelijk dat de campagnes die de afgelopen weken op televisie te zien waren hun werk goed gedaan hebben. Zo nu en dan kom ik nog wel een reiziger tegen die vergeten is in te checken, maar de komende tijd zullen we coulant zijn en hen uitleggen dat dat nu echt moet.”

Met het afschaffen van het papieren treinkaartje is overigens niet al het papier in het openbaar vervoer verdwenen. “Je kunt bij de NS-automaat een ‘wegwerp OV-chipkaart kopen’ die je kunt gebruiken voor een enkele reis. Deze zijn van papier, maar er zit een chip in verwerkt. Grootste verandering is echter dat men dus moet in- en uitchecken.”

Voor Sandra betekent het dat zij de bekende kniptang in de wilgen kan hangen. “Ik werk al jaren bij het spoor en samen met mijn tang heb ik al heel wat kilometers afgelegd. Ik ga het apparaatje dan ook zeker missen, maar aan de andere kant is de OV-chipkaart ook een geweldige en positieve ontwikkeling.”