Hoop voor uitbreiding kinderpardon

nieuws

Voor de Groningse kinderen die buiten het Kinderpardon dreigden te vallen, is er nieuwe hoop. Dinsdag heeft de rechtbank in Den Haag bepaald dat een gezin uit Kazachstan het land niet mag worden uitgezet, omdat het niet in beeld was bij het Rijk, maar bij de gemeente.

De uitspraak is een steun in de rug van de meeste burgemeesters in Nederland, waaronder Ruud Vreeman van Groningen. Zij hadden een brief geschreven aan staatssecretaris Teeven van Justitie om de regels te versoepelen. Die wilde alleen een verblijfsvergunning geven aan kinderen die tenminste vijf jaar lang onder toezicht van het Rijk stonden. Gemeentelijk toezicht telde volgens Teeven niet mee.

In de gemeente Groningen dreigde daardoor een handjevol kinderen buiten de boot te vallen.