Asbest-tuin Hoogkerk volgende week gesaneerd

In Hoogkerk wordt volgende week begonnen met het saneren van een tuin waar onlangs asbest in werd aangetroffen. De verwachting is dat de werkzaamheden een aantal dagen gaan duren.

Het asbest werd twee weken geleden gevonden bij graafwerkzaamheden in een tuin van een woning in de Noorderstraat. Volgens bewoners zou het gaan om gedumpt asbest. In de jaren zeventig en tachtig werd asbest gebruikt als isolatiemateriaal in de woningen. Toen in de jaren negentig duidelijk werd dat de vezels kankerverwekkend zijn, werd begonnen met het saneren. In Hoogkerk werden de resten gedumpt in de tuinen van de woningen.

Bewoners in Hoogkerk zijn nog steeds teleurgesteld. “Twee weken geleden troffen we de resten aan, en volgende week wordt pas begonnen met het saneren”, zegt bewoner Willem Hummel. “Het enige wat ze tot nu toe gedaan hebben is het afdekken van de grond met een doek, en het plaatsen van een hek. Ondertussen wonen er wel gezinnen met jonge kinderen en huisdieren hier in de woningen. Ondanks dat de woningcorporatie zegt dat het asbest niet direct schadelijk is, vind ik de houding laks.”