“Geen problemen bij eindexamen Russisch dankzij roots”

Klasgenoten hebben de eindexamenperiode vorige week al afgerond, maar Angela en Dimitry moesten maandag op het Praedinius Gymnasium nog hard aan de bak. Net als een handvol andere leerlingen in ons land bogen zij zich over eindexamenvak Russisch.

“Ik verwacht weinig problemen”, vertelt havist Dimitry Utybajev van het Werkman College. “Mijn oma woonde vroeger in de Sovjet-Unie. Bij het uiteenvallen van het land eind jaren tachtig werd zij naar Kazachstan gestuurd. De band met Rusland is altijd sterk gebleven. Wij spreken thuis bijvoorbeeld Russisch, dus ik verwacht dat dit examen geen probleem zal opleveren.”

Dat ligt anders bij vwo-eindexamenkandidaat Angela van het Praedinius. De Appingedamse heeft Russisch gekozen zonder dat zij een familiaire band heeft met de taal. “Voor haar gaat het nog heel spannend worden”, vertelt docent Jeanette Bron van het Praedinius Gymnasium. “Maar als ze rustig blijft en goed leest dan moet er zeker een voldoende inzitten.”

Het eindexamen Russisch is het laatste examen van deze periode. Bijzonder was ook dat het examen niet in een gymzaal werd afgenomen, maar gewoon in een klein kantoortje op school. “Beide examenkandidaten doen hier op het Praedinius examen omdat we dan in de stad maar één examenruimte hoeven in te richten. Dat is ook wel zo gezellig!”