Zeer grote brand in binnenstad (update)

In een woning aan de Herestraat heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer grote brand gewoed. De eerste verdieping van de woning is geheel uitgebrand.

De brand brak rond 03.30 uur uit in een woning achter een winkelpand. Omdat het om een brand in de binnenstad ging werden er direct twee bluswagens en een hoogwerker ter plaatse gestuurd. Bij aankomst was de brand echter al uitslaand, waarop er verder opgeschaald werd, en er meer materieel ter plaatse kwam. De Stadse brandweer kreeg bij de bestrijding hulp van de Harense brandweer.

Veertien bewoners moesten vanwege het vuur geëvacueerd worden. Zij werden opgevangen in het politiebureau aan de Rademarkt. Eén persoon is vanwege rookinhalatie overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoe de brand ontstaan is, is nog onduidelijk. Duidelijk is dat de brand ontstond op de eerste verdieping van de woning. De Technische Recherche zal hier onderzoek naar doen. Momenteel vinden nog nabluswerkzaamheden plaats. Hierdoor is de Verlengde Herestraat richting het Hereplein afgesloten. De bussen kunnen hierdoor niet over het Zuiderdiep rijden. Zij worden omgeleid.

Update 7.30 uur:

De brand is geblust. De eerste verdieping van de woning moet als verloren worden beschouwd, aldus de brandweer. Voor de bewoners wordt opvang geregeld. De overige mensen die geëvacueerd waren, mogen wel naar hun woningen terugkeren. Ook de persoon, die in het ziekenhuis is gecontroleerd op ademhalingsproblemen, is inmiddels terug. Het verkeer kan weer gewoon rijden.

Update 11.15 uur:

Een aantal winkels houdt woensdag de deuren gesloten. Dit om de schade die is ontstaan tijdens het blussen van de brand weg te werken. In een aantal gevallen heeft de brandweer de deur geforceerd om toegang tot de brand te kunnen krijgen. Bij andere panden is bluswater naar binnen gelopen.