Gyas en Aegir klaar voor Varsity

sport
Foto: archief - flickr.com/photos/michaelwm25/

De Oude Vier van Gyas en Aegir doen zondag mee aan de 131ste editie van de Varsity. Deze traditionele roeiwedstrijd voor studenten wordt elk jaar gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal. Het is te vergelijken met de Engelse ‘Boat Race’ tussen universiteiten Oxford en Cambridge. De winnaar van de wedstrijd, die gaat tussen de vier beste roeiers van elke vereniging, neemt het prestigieuze ‘Gouden Blik’ in ontvangst. Daarnaast zijn er veel traditities aan de race verbonden.

Zo is het gebruikelijk dat de leden van de winnende vereniging bloot, doch niet naakt het water induiken om het team te feliciteren. Dit gebeurt met enkel een das om. Ook moet de winnende vereniging dezelfde dag nog een receptie en een ‘kroegjool’ aanbieden aan alle leden van de deelnemende verenigingen, haar eigen leden en de toeschouwers van de Varsity. Dit is een feest in een studentensociëteit met gratis bier.

Aegir won de wedstrijd al zesmaal. Dit jaar treedt de vereniging aan met Menno van Bitterswijk, Bart Thomson, Derk Noordhuis en Sijmen van Groningen. De boot wordt gestuurd door Paulien Vocking. Wel dateert de laatste titel alweer van meer dan dertig jaar geleden. In 1982 was de vereniging de sterkste. De zege werd groots gevierd en de bar van Vindicat eindigde na afloop van de festiviteiten midden op de Grote Markt.

Gyas is nog altijd op jacht naar de eerste overwinning. Dit jaar lijkt de ploeg wel kans te maken. Naast Olympiër Rogier Blink zullen ook Gerbren Spoelstra, Geert Hemminga en Nanne Sluis hun opwachting maken. De boot van de Gyanen wordt gestuurd door Linde van Tilburg. Zondag omstreeks 17:00 klinkt het startschot voor de beide Groningse verenigingen.