Gierzwaluw krijgt alle ruimte in gerestaureerde watertoren

nieuws
Foto: Ellen Grondijs

De Gierzwaluw komt er warmpjes bij te zitten in de gerestaureerde watertoren in de Noorderplantsoenbuurt. Tijdens de werkzaamheden zijn er zeventien nestkasten geplaatst, waarmee er een lang gekoesterde wens van de Stadsvogelwerkgroep in vervulling gaat.

De nestkasten hangen in de gietijzeren steunen direct onder het metselwerk aan de noord- een oostzijde van de toren. Stadsvogeladviseur Maricée ten Bosch noemt de kasten belangrijk. “Door renovatie of sloop raken Gierzwaluwen elk jaar nestplekken kwijt die vaak generaties lang in gebruik zijn. Wij zijn druk bezig om zoveel mogelijk vervangende nestgelegenheden aan te werven en zijn blij met de watertoren omdat dit de perfecte plek is qua hoogte en daarmee de vrije aanvliegroute.”

De Gierzwaluwen worden rond 30 april verwacht. In totaal blijven de zwaluwen zo’n honderd dagen in de stad om hier te paren. In augustus gaan ze weer terug naar Afrika.