Stationsgebouw moet centralere plek krijgen

Het historische en monumentale stationsgebouw moet een betere en centralere plek krijgen binnen het stationsgebied. Dat zegt NS-regiodirecteur Ineke van Gent.

Het stationsgebied staat aan de vooravond van een grote herinrichting. Het rangeerterrein aan de zuidzijde zal verplaatst worden naar Waterhuizen en ook zullen de perron sporen weer door gaan lopen. Dit betekent dat na de herinrichting treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool door gaan rijden tot station Europapark. Daarnaast zullen de winkels een andere plek krijgen en komt er een tunnel waarmee de zuidzijde met de noordzijde verbonden gaat worden.

“We hebben een ontzettend mooi stationsgebouw en we moeten ervoor zorgen dat dit een centrale plek wordt als je het station bezoekt”, zegt Van Gent. Hoe de plannen er echter precies uit gaan zien durft Van Gent nog niet te zeggen. “We zitten momenteel nog volop in de ontwikkelingsfase. Maar we moeten er voor zorgen dat de looproutes duidelijk zijn, en dat de tunnel die we aan gaan leggen een gevoel van veiligheid geeft.”

Wanneer de werkzaamheden beginnen is nog onbekend. “Ik hoop dat binnen enkele jaren de schop in de grond gezet kan worden. Het Hoofdstation scoort al heel goed bij het publiek, maar we moeten er wel voor zorgen dat dit ook in de toekomst zo zal blijven.”