Vragen over wethouder die ambtenaren aan het werk zet

De fractie van de VVD in de gemeenteraad is verbaasd over de rol die wethouder Jannie Visscher (SP) inneemt. Uit een artikel in het Dagblad van het Noorden van afgelopen vrijdag blijkt dat de wethouder toezichthoudende ambtenaren aan het werk zou hebben gezet.

Inzet van de vragen is een foto die de wethouder heeft gemaakt van een rode loper die in april van dit jaar voor een winkel aan de Oude Boteringestraat lag. Dat is in strijd met de regels waarop de wethouder een aantal toezichthoudende ambtenaren er op af stuurde. “Regels zijn regels”, zegt fractievoorzitter Sabine Koebrugge van de VVD. “Ondernemers zijn heel goed in staat om zelf onderling het straatbeeld op orde te houden. Het meest verbaasd zijn we echter over de rol van de wethouder.”

Volgens het artikel in het Dagblad zou het niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt. “Ordehandhavers moeten professionele vrijheid hebben, waarbij ze uiteraard boetes uitschrijven, maar ook de vrijheid kunnen krijgen om overtredingen door de vingers te zien. Wij vragen ons dan ook echt af of het wenselijk en verstandig is dat wethouders op deze manier invulling geven aan hun functie, en wat dit betekent voor de politieke inkleuring.”