Gronitas en gemeente komen er definitief niet uit

nieuws
Huidig hoofdveld van Gronitas, foto: Twitpic @Gronitas

Voetbalvereniging Gronitas en de gemeente Groningen zijn definitief niet uit de onderhandelingen gekomen. Daardoor wordt het kort geding aangehouden en zal uiteindelijk een bodemprocedure moeten bepalen aan wie de eigendomsrechten van de accommodatie op Corpus den Hoorn toebehoren.

Op de plaats waar Gronitas nu zit moet een sportcomplex voor alle elftallen van FC Groningen herrijzen. Al een paar jaar steggelen de amateurvoetbalclub en de gemeente over het verlaten van het complex. Na een zitting bij de voorzieningsrechter schoven beide partijen nog enkele keren bij elkaar om tafel. “Daar is niets uit gekomen”, vertelt bestuurslid Merijn Goris. “Het maximale bedrag dat we geboden kregen was twee ton. Dat is één ton meer dan we eerst zouden krijgen, dat klopt. Maar daarvan zouden we op Coendersborg een kantine mogen bouwen. Deze zou eigendom zou worden van de gemeente en daarnaast zouden wij deze slechts tien jaar in gebruik mogen hebben. Wij willen een blijvende oplossing, of een financiële compensatie die toereikend is.”

Goris is de onderhandelingen inmiddels spuugzat. “Ik ben echt boos. Ik dacht dat het vooral een spelletje was om ons zo goedkoop mogelijk weg te krijgen. Maar de gemeente wil gewoon echt dat we alles dat Gronitas in 85 jaar heeft opgebouwd zonder pardon wegflikkeren.” Het is nog niet bekend wanneer uitspraak komt in het kort geding, dat gaat over het uitzetten van Gronitas uit het clubgebouw. De zaak staat los van de bodemprocedure, maar heeft wel blijvende gevolgen voor de toekomst van Gronitas.