DNA-spray tegen diefstal op begraafplaatsen

nieuws

Op de gemeentelijke begraafplaatsen in en rond de stad worden (graf)monumenten en kunstwerken van metaal of met metalen onderdelen bespoten met een speciale DNA-spray. Deze maatregel moet diefstal voorkomen en vernielingen tegengaan.

Aanleiding voor het spuitwerk is de vernieling van een aantal grafmonumenten op de begraafplaats Selwerderhof eind vorig jaar. Om herhaling te voorkomen heeft de gemeente onderzoek gedaan naar passende mogelijkheden. Cameratoezicht en het inzetten van toezichthoudend personeel zou teveel kosten met zich meebrengen, de DNA-spray is daarentegen een goedkope en effectieve oplossing. Ook de kunstwerken in de stad Groningen zijn voorzien van deze spray.

De kleurloze DNA-vloeistof is niet schadelijk en onzichtbaar. Dankzij speciale apparatuur kunnen in geval van diefstal of vernieling vingerafdrukken worden gevonden. Waarschuwingsborden zullen op de begraafplaatsen aangeven dat monumenten en kunstwerken het DNA-merkteken dragen. Particuliere eigenaren van een grafmonument wordt de mogelijkheid geboden om kosteloos van de DNA-spray gebruik te maken.