Negatief zwemadvies voor Paterswoldsemeer

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het wekenlang durende zomerse weer in Groningen heeft niet enkel positieve kanten: blauwalgen verspreiden zich momenteel snel in het Paterswoldsemeer. De GGD heeft een negatief zwemadvies gegeven voor het hele meer. Tot voor kort gold dat alleen voor een deel.

De blauwalgen zijn het resultaat van de combinatie van aanhoudende warmte en stilstaand water. De blauw-groene olie-achtige laag die op het water ligt zorgt voor stank en kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor mens en dier. Zo kan aanraking met blauwalgen zorgen voor huidirritatie en maag-darm stoornissen.

De gemeente doet door middel van de milieudienst haar best om de overlast zo klein mogelijk te houden, maar de beloofde waarschuwingsborden om mensen af te raden te zwemmen lijken nog niet te zijn geplaatst. Er zijn ondertussen klachten bij de gemeente binnengekomen van omwonenden die last hebben van de stank.

Informatie over de waterkwaliteit van alle plassen in de provincie Groningen is hier te vinden. Aangeraden wordt deze website te raadplegen voor een bezoek aan een van de plassen.