Beelden docu Rusland op Noorderzon

Op maandag 19 augustus worden tijdens Noorderzon de eerste beelden vertoond van de documentaire 5000 Roebel. Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks, bezocht verschillende organisaties en jongeren in Rusland. Met hen sprak hij over homoseksualiteit en de ‘anti-homopropaganda’-wet, die president Poetin heeft ondertekend.

Van der Veen en zijn filmploeg werden op basis van deze wet ondervraagd door de politie. De aanhouding kreeg veel internationale aandacht. Het viertal kreeg een boete en mag de komende drie jaar Rusland niet in. Het is gelukt een groot gedeelte van de bestanden terug te halen hoewel de harde schijf in beslag is genomen. Daarvan worden tijdens Noorderzon de eerste beelden vertoond. In het najaar gaat de film in première.

Hoofdgast van de avond is Olga Lenkova. Zij werkt in St. Petersburg voor Coming Out, een belangenorganisatie die jonge transgenders, lesbiennes, homo- en biseksuelen helpt en ondersteunt. Onder leiding van Laurens Buijs, socioloog en werkzaam op de Universiteit van Amsterdam, wordt een debat gevoerd over de anti-homowet. Naast Lenkova zullen RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens en Europarlementariër Marije Cornelissen aan het debat deelnemen. Burgemeester Peter Rehwinkel en COC-directeur Koen van Dijk zijn ook te gast.