‘Doortje de Vinvis verlaat Stad’

nieuws

Doortje de Vinvis is binnenkort geen Stadjer meer. Volgens de Universiteitskrant is het niet gelukt om voldoende geld bij elkaar te halen om het skelet in Groningen te houden. Doortje verhuist nu waarschijnlijk naar het Natuurmuseum in Leeuwarden.

Een actiegroep heeft de laatste tijd geprobeerd zo’n 15.000 tot 20.000 euro binnen te halen waardoor het skelet een permanent plaatsje zou kunnen krijgen in de Linnaeusborg op het Zernike Science Park. Dat gebeurde onder meer door een collecte bij het Universiteitsmuseum, waar Doortje op dit moment wordt tentoongesteld. Die heeft echter bijna niets opgeleverd.

Het Natuurmuseum in de Friese hoofdstad heeft plannen voor een walviszaal waarin Doortje naast een skelet van een potvis tentoongesteld zou worden. Daar zijn echter ook kosten aan verbonden en dus blijft het lot van Doortje voorlopig nog onzeker. Aanstaand weekend is Doortje voor het laatst in het Universiteitsmuseum te zien. Vermoedelijk zal de vinvis zijn laatste tijd in Groningen in een opslagplaats doorbrengen, voordat bekend wordt of de plannen in Leeuwarden gerealiseerd kunnen worden.