Oud-wethouder Ypke Gietema overleden

De Groningse oud-wethouder Ypke Gietema (PvdA) is zaterdag overleden. Gietema is 71 jaar geworden.

Gietema werd in 1942 geboren in Maarn maar groeide op in het Friese Cornjum. Na een studie aan de HBS in Leeuwarden studeerde hij sociologie aan de Rijksuniversiteit. In 1969 werd hij benoemd tot docent en coördinator bij de voormalige sociale academie in de stad.

Groninger Museum
In 1974 maakte Gietema kennis met de politiek toen hij gekozen werd tot raadslid in de gemeente Groningen. Vier jaar later werd hij wethouder toen hij Max van den Berg opvolgde als wethouder van Ruimtelijke Ordening. Gietema zou zich tijdens zijn ambt bezig houden met verschillende grote, vaak ook controversiële, bouwprojecten in de stad, zoals de nieuwbouw van het Groninger Museum. Voor zijn bijdrage aan de architectuur zou hij later de Rotterdam-Maaskantprijs ontvangen.

Inrichting wethouderskamer
Een politiek relletje volgde in de zomer van 1990. Een tijdschrift onthulde dat de vergadertafel en stoelen op de wethouderskamer van Gietema samen meer dan 5.300 gulden hadden gekost. GroenLinks eiste opheldering, maar Gietema noemde de kritiek onzinnig.

“Laat mij maar lekker klooien in de provincie”
Het einde van de politieke carrière volgde in 1992 toen Gietema vrijwillig aftrad naar aanleiding van de Groninger Kredietbank-affaire. Een overstap naar Den Haag heeft Gietema nooit overwogen. “Laat mij maar lekker klooien in de provincie.” Gietema overleed aan de gevolgen van de ziekte kanker.

Deel dit artikel:

  1. Gietema trad wel af n.a.v. de Groninger Kredietbank-affaire, niet omdat hij zelf verantwoordelijk was, maar uit schaamte omdat de verantwoordelijke wethouders dat niet deden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *