Onwelwording door hoge concentratie koolmonoxide

Een bewoonster van een woning aan de Parkweg in de stad is zaterdagavond onwel geworden. De oorzaak was een hoge concentratie koolmonoxide in het pand.

De melding van een vreemde lucht kwam even na 21.30 uur binnen op de meldkamer in Drachten, waarna direct een bluswagen en een ambulance ter plaatse werden gestuurd. De bewoonster voelde zich niet goed en was zelf in staat om de buren te waarschuwen dat het niet goed ging.

Hoge CO-waarde
Ambulancepersoneel heeft zich over de vrouw ontfermd en haar meegenomen naar het ziekenhuis. Brandweerlieden zijn met een CO-meter op onderzoek uitgegaan. Zij kwamen tot de ontdekking dat er in de woning ruim 500ppm gemeten werd. (500ppm = 500 deeltjes per 1 miljoen deeltjes lucht, red.) Dit wordt beschouwd als een erg hoge concentratie.

CV-ketel als oorzaak
De oorzaak van het hoge CO-gehalte bleek een defecte CV-ketel te zijn. De brandweer heeft de woning geventileerd waarna de CO-waarde al snel weer terugkeerde naar een normale waarde.

Installeren CO-melder
De Groninger brandweer adviseert om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen door regelmatig de CV-ketel te laten controleren en schoon te maken. Daarnaast doen huiseigenaren er verstandig aan om een CO-melder op te hangen. Deze waarschuwt bij hoge concentraties koolmonoxide.