UMCG verwacht meer longtransplantaties

Het UMCG verwacht in de toekomst meer longtransplantaties te kunnen verrichten. Met een zelf ontwikkelde machine heeft het ziekenhuis afgekeurde donorlongen weer geschikt gemaakt voor transplantatie.

Tijdens het overlijden van de donor worden gezonde longen soms ongeschikt door vochtophoping. Dankzij de machine hebben twee patiënten inmiddels met succes een transplantatie ondergaan. Het principe is niet nieuw, maar de uitvoering was tot nu toe te ingewikkeld.

Door de behandeling wordt ook de kans verminderd dat het lichaam een acute afstotingsreactie geeft op de donorlongen. Met deze nieuwe techniek komen meer donorlongen in aanmerking voor transplantatie en wordt de wachtlijst korter. Op dit moment worden er per jaar rond de 75 longtransplantaties in Nederland uitgevoerd, daarvan zo’n 35 in het UMCG. Dat aantal kan met meer dan 10 stijgen volgens thoraxchirurg Michiel Erasmus.

Deel dit artikel: