Monumentale trap verdwijnt van Grote Markt

nieuws
Foto: Gerardus / Wikimedia.org

De monumentale trap van kunstenaar Jan van der Zee wordt deze week verwijderd. De trap hangt boven de Naberpassage aan de Oostzijde van de Grote Markt. De bedoeling is dat woensdagochtend rond 09:00 uur het eerste paneel wordt verwijderd. De gebeeldhouwde trap moet wijken voor de nieuwe oostwand.

Het verwijderen van de trapdecoratie zou dinsdag al van start gaan. Omdat het gaat om grote stukken beton, is besloten eerst extra veiligheidsmaatregelen te treffen voordat de afbraak daadwerkelijk van start kan gaan.

In 1983 was er al een voorstel om de trap te slopen. Dat ging uiteindelijk niet door, na een succesvol protest van de kunstenaar zelf. De panelen worden opgeslagen tot er een nieuwe bestemming voor de trap gevonden is.