FC Groningen wint dankzij benutte penalty’s van RKC

FC Groningen heeft zaterdagavond met 2-1 van RKC gewonnen. Alle goals vielen uit strafschoppen. Género Zeefuik benutte beide penalty’s voor FC Groningen. Het was pas de derde thuiszege voor FC Groningen.

Eerste helft

FC Groningen begon wat afwachtend aan de wedstrijd. RKC zakte ver terug, wat het voetballen er niet makkelijk op maakte voor FC Groningen. De eerste kans was na tien minuten voor Género Zeefuik. Hij schoot de bal via keeper Van Dijk over de lat. Na een ruime twintig minuten spelen kreeg RKC een strafschop. Kees Kwakman maakte hands na een voorzet van Josefzoon. Braber benutte de penalty eenvoudig: 0-1.

Een minuut later maakte Kwakman zijn fout bijna goed. De verdediger miste vlak voor de goal van Van Dijk een goede kans op de gelijkmaker. Daarna volgde nog een scrimmage voor de goal, maar zonder doelpunt. Even later is het Zeefuik die een grote kans om zeep hielp door de bal over te schieten.

Na een half uur kreeg ook FC Groningen een strafschop. Drost maakte hands na een voorzet van Henk Bos. De penalty werd keurig ingeschoten door Género Zeefuik: 1-1. Op slag van rust kreeg Michael de Leeuw nog een enorme kans om FC Groningen op voorsprong te schieten. Van Dijk redde goed op zijn schot van dichtbij.

Tweede helft

De eerste echte kans van de tweede helft was voor Van Peppen. De verdediger van RKC schoot de bal langs de goal van Bizot. Even later werd een voorzet van Kirm door iedereen gemist, maar de bal werd door Drost van de lijn gehaald. Na iets minder dan een uur spelen  voorkwam Kwakman een achterstand voor FC Groningen. De verdediger haalde de bal van de lijn nadat Bizot in de fout was gegaan.

Na een dik uur spelen kwam Groningen op voorsprong. Een vrije trap van Lindgren passeerde duidelijk de doellijn, maar dat werd niet gezien door scheidsrechter Vink. De stand bleef daardoor gelijk. In de zeventigste minuut kwam FC Groningen dan wel op voorsprong. De net ingevallen Ramos duwde Michael de Leeuw in het strafschopgebied naar de grond. Ramos kreeg rood, na één minuut in het veld te hebben gestaan, en FC Groningen een strafschop. Dat was wederom een koud kunstje voor Género Zeefuik: 2-1.

FC Groningen bleef daarna de betere ploeg en kwam achterin niet meer in de problemen. Ondanks een paar goede aanvallen wist Groningen niet te scoren.

Opstellingen
FC Groningen: Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Ajilore, De Leeuw, Lindgren (87′ Kieftenbeld); Bos, Zeefuik (86′ Zeefuik), Kirm.
RKC: Van Dijk; Bandjar, Drost, Van Mosselveld (67′ Ramos), Van Peppen; Martina, Najah (83′ Sneijder), Braber; Jozefzoon, Chevalier, Lieder (73′ Boukhari).

Statistieken
Scheidsrechter: Pieter Vink
Toeschouwers:
Gele kaarten: Lindgren (FC Groningen), Braber, Najah (RKC)
Rode kaart: Ramos (RKC)
Scoreverloop: 22′ Braber 0-1, 31′ Zeefuik 1-1, 69′ Zeefuik 2-1.

Trainer Erwin van de Looi in gesprek met verslaggever Stefan Bleeker.

Género Zeefuik had de strafschop ook genomen als Bacuna had gespeeld.

Verslaggever Stefan Bleeker in gesprek met bijna doelpuntenmaker Rasmus Lindgren.

Kees Kwakman voelde zich niet verantwoordelijk voor de strafschop van RKC.