RTV Noord krijgt concurrentie voor uitzendrechten

RTV Noord krijgt concurrentie als het gaat om de uitzendrechten voor de provincie Groningen. De huidige concessie loopt op 3 juni af. Inmiddels heeft de stichting IRTV Groningen goedkeuring gekregen van het Commissariaat voor de Media en mag dus meedingen naar de rechten.

Door met een kleine kern, aangevuld met flexibele en gemotiveerde freelancers, te werk te gaan, denkt IRTV, wat staat voor Internet Radio en Televisie, flink te kunnen besparen op de kosten. RTV Noord, de huidige media-aanbieder, krijgt jaarlijks 8,2 miljoen euro subsidie van de provincie. IRTV Groningen wil daar met 5,5 miljoen euro per jaar flink onder gaan zitten.

De speerpunten van IRTV Groningen zijn internet en radio. Op televisie zullen de hoofdpunten van het nieuws worden uitgezonden, alsmede achtergrondprogramma’s, documentaires en “een varia aan aanbod die de provincie Groningen verbindt verblijdt en verrast”, aldus initiatiefnemer Peter de Graaf. Hij acht zich zeker niet kansloos om de uitzendrechten te bemachtigen. RTV Noord was tot donderdag nog niet op de hoogte van het bestaan van de concurrent.

Deel dit artikel:

 1. Lijkt me een slecht plan, je gooit een traditie van decennia weg voor een stel cowboys. Die jongen klinkt niet eens als een Groninger.

 2. Zet hem op!

  Biedt me aan om op vrijwillige basis het pand schoon te maken. Geen enkele redactionele of journalistieke ambities.

  Weg met RTV Noord.

  Want alleen al door de kleurstelling van oranje-blauw (waarom niet Groen)is het duidelijk dat men bij RTV Noord amper sympathie voor Groningen heeft.

  Verder is RTV Noord verworden tot het treurige propaganda-zendertje van de Wolthoorn als het om achtelijke prestige-projecten gaat.
  De “journalisten” Eva en Remy vinden het vaak nodig om het bijna volledige uitgeschakelde CDA (nog 2 zetels) wel voor de camera te halen, en de enige partij met bewezen oog voor esthetiek en de werkelijk schaalgrootte van Groningen (De Stadspartij)niet.

  In een echte democratie houdt de media zich bezig met het controleren van de macht (het openbaar bestuur), in Nederland houdt de media zich bezig met het verdacht maken / (als belachelijk) wegzetten van de oppositie.

  Gelukkig hebben wij OOG met Ecco van Oosterhout nog.

 3. RTVNoord zou zich met de helft makkelijk moeten kunnen bedruipen, zonder dat dit ten koste van de programmering hoeft te gaan.

  Waarom niet een (goedkope)leegstaande hal op een bedrijventerrein betrekken met een sobere inrichting en dito opnamefacilitieten. Uitzenden zou door de moderne communicatiemiddelen ook via de NOS in Hilversum kunnen gaan, welke over genoeg studiofaciliteiten beschikt om uitzendingen van RTVNoord door te zenden.

  Je praat tenslotte over slechts 25min. televisie en een 1 1/2 – 2 uur zinvolle radiouitzendingen per dag, de rest is een aaneenschakeling van herhalingen en geprogrammeerde muziek via een pc wordt uitgezonden.

  Journalistiek vind ik het veel teveel subsidieafhankelijke journalisitiek, het niveau van bvb Sven Kokkelman, of een programma als Reporter van de NOS zal hierdoor nooit kunnen worden gehaald, simpel omdat men de subsidieverstrekkers (gemeente Groningen en provincie) nooit af zal gaan vallen.

 4. Geef nou niet RTVNoord de schuld dat de Stadspartij bij de serieuze politiek buitenspel staat… Dat lijkt men geheel aan zichzelf te danken te hebben. Wat was de reden voor niet in B&W zitten ook al weer ‘Geen stabiele partij’

  1. De reden van de diskwalificatie (niet stabiel) van de nietszeggende Jan Seton van het eens zo machtige machtsconglomeraat – maar nu stilletjes verdwijnende CDA – is dat Jan Seton geen concurrentie van nieuwkomers wil.

   De PvdA en CDA zijn bij uitstek de partijen die de politiek als hun speeltuin zien, en het idee van een nieuwe partij met andere opvatting onverdraaglijk vinden.

 5. En ik denk overigens dat heel wat mensen bij OogTV ook hopen later bij het ‘grote’ RTV Noord een echte baan te kunnen krijgen. Waar OogTV toch met name een werkelozenproject is timmert RTV Noord wat mij betreft al heel wat langer serieus aan de weg en zou er dus weer een werkgever verdwijnen in de stad.

 6. Goed plan. Concurrentie maakt RTVN misschien minder arrogant/gemakzuchtig. Het nivo is qua informatie/journalistiek gehalte irritant/bedroevend ondermaats, voorspelbaar, eenzijdig en oppervlakkig, afgezet tegen het budget wat ze jaarlijks krijgen. De (sluik)reclameinkomsten nog niet eens meegeteld.

 7. Oogtv heeft meer talent voortgebracht dan rtvnoord. zie bv een wilfred genee, marie carmen oudendijk, cunera van selm,jelle brandt corstius, jurgen van den berg en een bert haandrikman. Dat noem ik nog eens een goeie aanwinst voor de media, en daarbij komt,zoals Oogtv het nieuws brengt, zonder praatpop in een studio achter een bureau zoals dat bij rtvnoord gebeurd, is veel beter! irtvnoord is misschien wel een zegen voor de noordelijke media!

 8. Goed plan, maar zal wel niet lukken, rtvnoord stoot je niet zomaar van de troon. Hun doelgroep is hecht en zeer trouw aan “hun” omroep. Kritiek op rtvnoord is not done. Doorstroming binnen het bedrijf is ongebruikelijk. Jaar in jaar uit hoor je de zelfde goden op de radio, met als hoogtepunt ene Piet van Dijken. Er moest een wet zijn tegen die man. Een goed journalistiek gebruik is het controleren van de overheid. Noord slikt de verstrekte info van voorlichters (!) voor zoete koek.
  Inmiddels heeft rtvnoord de tegenaanval ingezet op de radio.
  Van mij mag er een frisse wind gaan waaien in omroepland.

  1. Maar die doelgroep is langzamerhand wel aan het uitsterven ;)
   RtvNoord heeft hun trucje lang genoeg laten zien. Het wordt nu idd tijd voor een frisse wind.

   1. Tja, ga humor maar eens uitleggen. Maar volgens mij ( mijn dagen vullen zich met humor) is het resultaat van het een dosis humor via diverse media, of in levende lijve een prettig/vrolijke beleving. In mijn leven heb ik in 65 jaar veel humor mogen ervaren, ondergaan en zelfs gegeven. Van Laurel & Hardy via Freek en Yoep tot aan toren C. etc.
    En dan nu P. van Dijken. Ik zit nog op zijn eerste grap te wachten.

 9. Piet van dijken moet je niet aankomen, dat is een icoon, de mart smeets van groningen! maar die kan ook voor irtv gaan werken. Wat ik wel slecht vind van irtv is dat ze met freelancers willen gaan werken. slecht voor de werkgelegenheid! Doorstroming bij rtvnoord is verder ver te zoeken. het weer word gepresenteerd door een huisoma harma boer!

 10. Aan de ene kant is het een dapper initiatief. Wat concurrentie voor het soms toch wel heel oubollige RTV Noord (‘Dam op’, dat kan dus echt niet..) kan geen kwaad. Aan de andere kant kan ik niet inschatten wat IRTV anders zou gaan doen. Nieuws is nieuws en dat moet gewoon gebracht worden, ongeacht wie de afzender is. En ja, het blijft wel Groningen natuurlijk, voor spannende zaken moet je toch wel in een ander deel van Nederland zijn.

 11. “Boosten” noemen ze dat. Heel veel van het zelfde de hele dag laten horen. B.v. het aankondigen van een hot item. Dat gebeurd 7 a 8 keer voordat het werkelijke item aan bod is. Daarna nog tig keer herhaald. Als een warme deken ligt radio noord over Stad en Ommelanden. Verstikkend. Het equivalent van de tros. Radio noord maakt Groningen klein. En dat is welgevallig voor bekrompen luisteraars. Het weer praatje hoor je in de ochtend zo vaak, waar is dat voor nodig. En dan nog P. van Dijken. Een icoon? Om met Kees van der Hoef te spreken: een “kwakker”

 12. Bij calamiteiten, wanneer lokale radio/tv er werkelijk toe doet, blijkt er ook een gebrek aan verantwoordelijkheid en regie bij RTVN.
  De commissie Cohen zou bijv. de banden (voorzover die niet gauw zijn gewist) van de radio Noord uitzendingen voorafgaand aan de rellen in Haren, eens nauwkeurig moeten beluisteren. Het ‘volk’ wordt daarin, m.n door ene J.M. ,in een opgeklopt sensatie-sfeertje aangemoedigd naar Haren te komen.

 13. Theo de Boer : De mensen die jij noemt zijn voornamelijk van het ‘oude’ OogTV dat is opgegaan in RTVNoord. Destijds werkte men ongeveer op dezelfde manier als RTVNoord nu (dus met praatpop) En over de kwaliteiten van Genee verschillen de meningen nogal ;-)
  Met IRTV zie ik de regiotv verworden tot een kabelkrant.

 14. Ik lees net dat rtvnoord 8,96 miljoen subsidie krijgt, waarvan 6,09 miljoen personeelskosten! Dat is wel erg veel voor het werk wat ze doen. Ik had altijd al het vermoeden dat de dames en heren van dit clubje zwaar overbetaald werden. Van gemeenschapsgeld natuurlijk. Maar ja, een weervrouw die wel tien keer per dag komt opdraven om het zelfde praatje in een -volgens mij- vreemd dialect te houden, dat mag wat kosten. Maar de hoofdmoot van die 6,09 m. zal wel naar het hogere echelon van deze veredelde ziekenomroep gaan.

  1. Gronings vreemd dialect?

   Oeroude taal. Het Nedersaksisch moet niet onderschat worden.

   Plattduutsch was bijvoorbeeld de vrije taal van de Hanze. Het Noors kent bijvoorbeeld heel veel woorden uit het Nedersaksisch (Platt). Het Gronings heeft daardoor bijvoorbeeld meer met het Noors en Deens uit te staan, dan het overschatte Fries.
   Het getuigt van een pijnlijk gebrek aan kennis om te veronderstellen dat de Nedersaksische dialecten een soort slecht ABN is. Nederland (en de standaardtaal) is een redelijk kunstmatige samensmelting van landsdelen met duidelijk verschillende geschiedenis, taal en cultuur.
   Zo werd bijvoorbeeld in het midden van de 19e eeuw Groningen door Van Lennep als exotischer (Pruisisch) herkent dan bijvoorbeeld Friesland.

   En als onze Platt snakkende oosterburen er voor gaan, en er voor zorgen dat Platt door Europa als volwaardige taal erkent wordt, dan kan het snel gaan met de opwaardering van de dialecten die in het (Noord-)Oosten van Nederland gesproken worden

   1. Uw reactie is niet correct. Ik heb niets tegen het Gronings. Streektaal kan een rijkdom zijn. Als u goed gelezen heeft had u kunnen weten dat ik de wijze van het gebruik door de weervrouw van het Gronings nogal merkwaardig vind. Dat heeft verder niets met dit topic te maken en had u heel wat schrijverij bespaart.

 15. Met die 8,96 miljoen bedienen ze dan, volgens eigen zeggen, dagelijks maar liefst 30% van deze regio. Nou.. nou…
  Hier kan dus nog flink bezuinigd worden. Op personeelskosten bijv. Geldt trouwens niet alleen voor RTVN.
  Kijk naar het NOS journaal. Daar werken 400 mensen en wat krijg je daar nou eigenlijk voor? behalve het gevoel dat je weer eens gemanipuleerd wordt of op primetime naar een soort peepshow, met vooral veel kont op hoge hakken, moet zitten kijken.

 16. Weet iemand wie er schuil gaat achter mijnheer Vorschlaghammer. Er wordt her en der beweerd dat het mijnheer Prummel is van de Stadspartij of zijn levenspartner. Het is in ieder geval vrij wanstaltig commentaar. En ook steeds hetzelfde, alsmaar zeuren over de Wolthoorn, mensen uitmaken voor Communist etc…

  Vorschlaghammer wil WEG met RTVNoord. Zullen we 2013 maar eens beginnen met WEG met dat geneuzel van Vorschlaghammer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *