“Positie jonge werknemers supermarkten schandalig”

ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, gaat onderzoek doen naar de positie van jonge werknemers in supermarkten. De organisatie gaat dit doen omdat er onlangs verschillende klachten zijn binnengekomen.

Uit de klachten blijkt onder andere dat jongeren ’s avonds vaak onbetaald door moeten werken. Woordvoerder Mechteld van Duin van ROOD noemt dat schandalig. “Werknemers moeten betaald krijgen voor de uren waarvoor ze werk verrichten. Supermarkten moeten jongeren het loon geven waar ze recht op hebben.”

Andere klachten die binnenkomen reppen over te weinig personeel dat ingezet wordt en over afspraken over werkroosters die door leidinggevenden niet worden nagekomen. “Supermarkten zetten vaak jongeren in omdat zij goedkoop zijn. Toch zien we dat deze kostenbesparing nog niet genoeg is omdat er ook regelmatig te weinig jonge werknemers worden ingezet waardoor ze avond na avond over moeten werken.”

Van Duin vindt dat het hoog tijd is dat supermarkten de jongeren gaan behandelen als meer dan een goedkoop productiemiddel en hen het loon geven dat zij verdienen.

Luister naar ROOD-woordvoerder Lisa de Leeuw in gesprek met verslaggever Sebastiaan Scheffer: