FNV boos op OR Menzis om ontslaggolf

nieuws
Foto: Wutsje / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

De Ondernemingsraad van Menzis heeft zich maandag neergelegd bij de plannen van de zorgverzekeraar om een grote reorganisatie door te voeren. Door de reorganisatie verdwijnen er op de Groningse vestiging 165 banen. Volgens FNV Bondgenoten wordt de Martinistad daarmee onevenredig hard getroffen.

Menzis voert een reorganisatie door waardoor er in Nederland 250 banen verdwijnen. Het bedrijf gaat namelijk digitaliseren waardoor veel arbeidsplekken overbodig worden. “Het is ontzettend vreemd dat van die 250 banen er 165 in Groningen verdwijnen”, zegt Annelies Ossel van FNV Bondgenoten. “Het Noorden wordt daarmee ook onevenredig hard getroffen. In het Noorden is er al een hoge werkloosheid en deze mensen zullen gewoon heel moeilijk weer aan het werk komen.” Ossel had gehoopt dat de zorgverzekeraar een socialer gezicht had laten zien. “Menzis staat er als bedrijf gezond voor. Dit is daarom niet te begrijpen.”

De reorganisatie hing al even in de lucht. Medewerkers hebben de afgelopen periode druk actie gevoerd. “De acties zijn niet mislukt, dat kun je zo niet stellen. Het heeft er voor gezorgd dat het bedrijf in de spotlights is komen te staan. De medewerkers hebben er alles aan gedaan om hun baan te behouden, maar op een gegeven moment houdt het gewoon op.”

De ontslagen medewerkers zullen gedurende het jaar uitvloeien. “Tijdens de bekendmaking zijn de emoties hoog opgelopen. Als de gemoederen weer wat bedaard zijn, zullen we verder overleg voeren met hen”, aldus Ossel.

Luister naar Annelies Ossel van FNV Bondgenoten in gesprek met verslaggever Sebastiaan Scheffer: