Sociale gezicht Stad onder druk

De Stadjerspas wordt vanaf volgend jaar alleen nog maar aan minima verstrekt. De gemeente heeft geen middelen meer om de pas ook aan 50-plussers en mantelzorgers te geven, aldus wethouder Dig Istha. Vanwege maatregelen van het rijk verliezen bovendien zo’n 200 uitkeringstrekkers hun onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk.

De Stadjerspas geeft onder andere kortingen bij instellingen in de stad of bezoek van evenementen. De gemeente onderzoekt hoe mantelzorgers volgend jaar toch nog een blijk van waardering kunnen krijgen. Hoe dat er uit zal zien, weet wethouder Istha op dit moment nog niet.

Ruim 200 uitkeringsgerechtigden die al zo lang in een uitkering hebben, dat ze ook niet hoeven te solliciteren, maar die wel vrijwilligerswerk doen, krijgen daarvoor op dit moment nog 63,70 euro per maand onkostenvergoeding. Die komt volgend jaar te vervallen, omdat het kabinet vindt dat gemeenten hun inwoners niet op deze manier mogen vergoeden. De gemeente wil de uitkering het komende half jaar nog wel op een andere manier geven, maar weet nog niet hoe het daarna verder moet.