RUG wil schoonmakers uit het zicht

De Rijksuniversiteit Groningen wil dat schoonmakers in het vervolg hun werk onzichtbaar doen. De schoonmakers gaan in actie.

Het beleid van de RUG is dat de schoonmakers alleen nog op uren mogen werken dat er niemand in de gebouwen aanwezig is. Daardoor moet menig schoonmaker om 4.00 in de ochtend door het donker fietsen en zich het gebouw uit haasten voor iemand ze ziet, aldus FNV Bondgenoten. Ook heeft de RUG Willem Bezema, een schoonmaker die al 27 jaar de RUG schoonmaakt, weggestuurd. Zijn werkgever, schoonmaakbedrijf Hago, was tevreden over Bezema, maar kreeg opdracht hem te vervangen. FNV Bondgenoten voert hierover gesprekken met de RUG. Tot nu toe zonder resultaat.

De RUG reageert verbaasd en reageert later, zij ontvingen afgelopen week een brief van de FNV waarin de bond haar tevredenheid over de samenwerking met de RUG uitsprak. De schoonmakers hebben besloten tot acties. Ze willen waardering voor hun werk en ze willen dat Bezema zijn baan terugkrijgt. Kamerlid Jasper van Dijk van de SP heeft inmiddels Kamervragen over de kwestie gesteld. De partij noemt de RUG feodaal en vindt dat de universiteit de schoonmakers vernedert.