RUG wil schoonmakers uit het zicht

De Rijksuniversiteit Groningen wil dat schoonmakers in het vervolg hun werk onzichtbaar doen. De schoonmakers gaan in actie.

Het beleid van de RUG is dat de schoonmakers alleen nog op uren mogen werken dat er niemand in de gebouwen aanwezig is. Daardoor moet menig schoonmaker om 4.00 in de ochtend door het donker fietsen en zich het gebouw uit haasten voor iemand ze ziet, aldus FNV Bondgenoten. Ook heeft de RUG Willem Bezema, een schoonmaker die al 27 jaar de RUG schoonmaakt, weggestuurd. Zijn werkgever, schoonmaakbedrijf Hago, was tevreden over Bezema, maar kreeg opdracht hem te vervangen. FNV Bondgenoten voert hierover gesprekken met de RUG. Tot nu toe zonder resultaat.

De RUG reageert verbaasd en reageert later, zij ontvingen afgelopen week een brief van de FNV waarin de bond haar tevredenheid over de samenwerking met de RUG uitsprak. De schoonmakers hebben besloten tot acties. Ze willen waardering voor hun werk en ze willen dat Bezema zijn baan terugkrijgt. Kamerlid Jasper van Dijk van de SP heeft inmiddels Kamervragen over de kwestie gesteld. De partij noemt de RUG feodaal en vindt dat de universiteit de schoonmakers vernedert.

Deel dit artikel:

 1. Waar slaat dat op? Ik vind het juist prima om schoonmakers te zien hoor. Wat moet daar nou weer verkeerd aan zijn? En dit kun je de schoonmakers niet aan doen toch? Onmenselijk.

 2. De manager die dit bedacht heeft zou onmiddelijk ontslagen moeten worden.
  Schoonmakers maken het werken voor iedereen van RUG mogelijk, het is juist belangrijk dat je ziet wie je werkomgeving schoonhoudt.

 3. RUG wat beoogt u uw studenten te leren met deze actie. Dat gebouwen vanzelf schoon raken?
  Of bent u sociaal en biedt u deze werknemers met een minimum salaris de ruimte om tijdens het dagvenster ook nog een baantje erbij te nemen om financieel het hoofd boven water te houden. De kleine contracten waar ze nu het werk voor moeten uitvoeren zijn reeds onfatsoenlijk dus mag u ook een onfatsoenlijke behandeling voorstaan?
  Ik beloof u nu alvast dat ik samen met deze schoonmakers actie zal voeren om u duidelijk te maken dat de menselijke maat voor iedereen van toepassing is en niet alleen voor de happy view die een voor studie in aanmerking komen of zoals u zelf in een heel riante salaris salaris positie wel heel erg asociaal gedrag laat zien.

 4. De Rijksuniversiteit Groningen bewijst hiermee niet in de samenleving geworteld te zijn. Wat een vreselijk stel asocialen bij elkaar!!
  Laat Willem Bezema direct terugkomen, asocialen van RUG!
  Wel eens van respect en normen en waarden gehoord?

 5. Welke idioten hebben dit nu bedacht? Gaat toch helemaal nergens over en wat een onzin een man de laan uit te sturen die er al 27 jaar werkt. Wordt dat dat de heren en dames managers, hoogleraren zelf aan het schoonmaken gaan. Schandalig

 6. Misschien is het een idee dat mensen met dit soort onfrisse ideeën zelf het goede voorbeeld geven? Gewoon lekker tussen 22.00u en 06.00u komen werken, zodat niemand er last van heeft.

 7. m.a.w. gasten mogen dus niet zien dat er is schoongemaakt? moet de vrouw van deze achterlijke regel bedenkende gek ook om vier uur van bed af zodat hij haar niet ziet schoonmaken, blijkbaar verdient hij teveel omdat alleen mensen die teveel verdienen met achterlijke regels komen voor minder bedeelden.

 8. Wat is dit voor raar bericht. Van welke planeet komen deze medewerkers van de RUG. Beseffen ze wel hoe belangrijk het schoonmaken is? En wat voor voorbeeld geef je hiermee aan de studenten.
  Ik stel voor dat de schoonmakers het werk minstens een week neerleggen en dat de mensen die dit bedacht hebben als werkstraf schoonmaakwerk op de RUG mogen gaan doen. (uiteraard in de uren dat er geen studenten zijn) Misschien krijgen ze er dan wat waardering voor.

 9. grote schande RUG WIL TEN EERSTE AL HET GOEDKOOPSTE SCHOONMAAKBEDRIJF, SCHOONMAKERS MOETEN ZICH UIT DE NAAD WERKEN EN OOK NOG ONZICHTBAAR. RUG GEBRUIK JE VERSTAND BEHANDEL MENSEN NORMAAL.

 10. Ik ben het absoluut niet eens met dit beleid van de RUG. De schoonmakers / schoonmaaksters krijgen al steeds minder tijd om hun werkzaamheden te doen (schande), krijgen regelmatig te horen dat de ruimtes niet schoon zijn (vreemd hoor)en moeten nu ook nog buiten normale werktijden om hun werk gaan doen?
  Schande!

 11. Ik ben zelf studente aan de rug en ik vidn het juist altijd fijn om de schoonmakers te zien, dan weet je dat het schoon is want ze doen hun werk erg goed!
  Bovendien zijn zij één van de weinige personeelsleden die de studenten gewoon groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *