Ouders geschokt door grafschennis kinderbegraafplaats

Geschokt zijn ze en vol onbegrip. De ouders die hun kinderen op jonge leeftijd naar hun laatste rustplaats hebben moeten brengen. Vandalen hebben de afgelopen twee weken verschillende keren toegeslagen op begraafplaats Selwerderhof.

Waarschijnlijk is het de dieven daarbij te doen geweest om het brons dat in de graven verwerkt zit. Daarbij is men zo hardhandig te werk gegaan dat de laatste rustplaatsen zwaar beschadigd werden. Ook werd een monument uit de grond getrokken. De ouders begrijpen niet waarom mensen dit kunnen doen. “Het is een plekje waar wij naar toe kunnen gaan om te rouwen. Een plekje dat we met zorg hebben ingericht. Dat dit gebeurt is vreselijk.”

De gemeente Groningen laat in een schriftelijke reactie weten geschokt te zijn. “We zijn ontzet over de vernieling en de gedeeltelijke diefstal van een gedenkteken op een kindergraf op de begraafplaats. De medewerkers van het Selwerderhof leven mee met de ouders.” Wethouder Jan Seton van Stadszaken wil onderzoeken of een DNA-spray effectief kan zijn in het voorkomen van diefstal.

Bij de politie is inmiddels aangifte gedaan en het onderzoek is inmiddels gaande. “Maar we hebben ook een belangrijk advies aan de mensen”, vertelt woordvoerder Jan Visser van de politie Noord-Nederland. “Als je zoiets overkomt doe alsjeblieft aangifte bij ons zodat wij er werk van kunnen maken.” Visser adviseert daarnaast aan mensen die begraafplaatsen bezoeken goed om zich heen te kijken en bij enig argwaan alarm te slaan.”

Deel dit artikel:
Adverteren?