“Geen verplicht quotum gehandicapten”

nieuws

Bijna 85 procent van de noordelijke bedrijven zien niets in een verplicht quotum voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidshandicap. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse organisatie Quality Coaching onder ruim 600 noordelijke bedrijven.

Het nieuwe kabinet Rutte II denkt aan een quotumregeling voor het in dienst nemen van werknemers met een handicap. Als een bedrijf niet minstens vijf procent gehandicapten in dienst heeft, volgt een boete van 5.000 euro per jaar per baan.

Veel bedrijven vinden het idee op zich wel goed, maar achten het niet geschikt voor hun eigen organisatie. Mensen kunnen zo op een werkplek terechtkomen waar ze niet passen. Bovendien voelen de bedrijven niets voor de dwang die achter de nieuwe regeling zit. Grotere bedrijven zijn over het algemeen positiever dan kleinere.