8 en 5 jaar gevangenisstraf voor HIV-Zaken

Het gerechtshof in Arnhem heeft Peter M. en Hans J. in de Groninger HIV-zaak veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk 8 en 5 jaar. De twee hebben andere mannen op door hen georganiseerde seksfeesten ingespoten met het met hiv-besmette bloed van Hans J.

Peter M. en Hans J. hebben tussen 2005 en 2007 seksfeesten in hun huis georganiseerd. Vijf mannen die hierbij aanwezig waren werden bedwelmd en kregen met hiv besmet bloed ingespoten. De Groninger Rechtbank veroordeelde de twee in 2008 tot celstraffen van 5 en 9 jaar. In hoger beroep werden zij door het Gerechtshof in Leeuwarden echter veroordeeld tot 9 en 12 jaar.

Belangrijk punt was het feit of bewezen kon worden of de hiv-besmetting van de vijf slachtoffers terug te voeren was op de injectie van de twee Groningers. Het Gerechtshof in Leeuwarden achtte dit bewezen, maar voor de Hoge Raad kregen de verdachten gelijk en moest het hoger beroep over. Het Gerechtshof in Arnhem heeft nu geoordeeld dat inderdaad niet bewezen kan worden dat de besmetting veroorzaakt is door de seksfeesten en veroordeeld de twee alleen voor poging tot zware mishandeling, overtreding van de Opiumwet. Peter M. is daarnaast ook veroordeeld voor verduistering.

Beide mannen hebben inmiddels hun straf uitgezeten.

Deel dit artikel: