Groningen in het teken van Italiaanse invasie

Een ware Italiaanse invasie deze week in Groningen. 64 Leerlingen en vier docenten uit het door aardbevingen getroffen Mirandola brengen in het kader van een uitwisselingsproject een bezoek aan het Wessel Gansfortcollege in de stad.

“Deze uitwisseling wordt voor de elfde keer georganiseerd”, vertelt uitwisselingscoördinator Annemarie Holthof van de Groningse school. “Maar dit jaar is het toch een beetje anders dan anders. In mei van dit jaar werd de regio getroffen door twee zware aardbevingen. 26 Mensen kwamen daarbij om het leven, honderden raakten gewond en er werd voor tonnen schade aangericht. Ook de school van de leerlingen uit Mirandola werd verwoest.” Holthof vertelt dat de wederopbouw nog altijd bezig is en dat de scholieren nu les krijgen in noodgebouwen. “Om hen uit de sleur te halen hebben we het uitwisselingsproject een half jaar vervroegd.”

Tot komende donderdag maken de Italianen kennis met Groningen. “Ze gaan onder andere een stadswandeling maken langs allerlei bezienswaardigheden, maar ze trekken ook de provincie in en brengen een bezoek aan Amsterdam”, vertelt één van de leerlingen van het Wessel Gansfort. De Italianen overnachten deze week bij gastgezinnen. “Het is ontzettend leuk en gezellig”, vertelt één van de scholieren. “Ook is het wel een beetje aanpassen want om ‘mijn’ Italiaan wat privacy te geven slaap ik nu bij mijn zusje op de kamer.”

Ook de Italianen zijn onder de indruk. “Het is een erg mooie stad, en de mensen zijn erg aardig hier”, vertelt één van de Italianen in zijn beste Engels. “Ook zijn er weinig verschillen met de manier hoe wij in Italië leven. Alleen zijn de mensen hier onverstaanbaar en eten ze iets minder pizza.” Met het uitwisselingsproject hoopt de school de grenzen van haar leerlingen te verleggen en om het spreken en gebruiken van de Engelse taal te stimuleren.

Luister hier naar uitwisselingscoördinator Annemarie Holthof in gesprek met verslaggever Sebastiaan Scheffer: