Noordelijke werkgevers blij met Rutte II

nieuws

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord is blij met het regeerakkoord van VVD en PvdA. De werkgevers hebben nog wel twee grote wensen: verdubbeling van de N33 naar Eemshaven en verzelfstandiging van investerings- en ontwikkelingsmaatschappij NOM.

Volgens VNO-NCW Noord is de opwaardering van de N33 noodzakelijk voor de ontwikkeling van de noordelijke energiesector, die met name in Energyport Eemshaven te vinden is. Verder zijn de werkgevers tevreden over hoe de NOM bedrijven en initiatieven steunt, maar de aansturing daarvan zou bij de regio moeten liggen en niet bij het rijk. Dat zou gezamenlijk kunnen gebeuren door de Rijksuniversiteit, de noordelijke Hogescholen, de werkgevers en de provincies.

Wat de werkgevers betreft komt er ook zo snel mogelijk een noordelijk landsdeel in plaats van provincies. Ook met het opschalen van de gemeenten zijn de werkgevers het eens, al zou er wat hun betreft in het Noorden de door Rutte II geformuleerde norm van 100.000 inwoners wat lager mogen worden gesteld.