Zes jaar lang debatteren over een tram die nooit zou komen

Zes jaar lang werd er over gesproken, gedebatteerd en gediscussieerd. Maar nu blijkt dat alles vergeefse moeite is geweest want de plannen voor een Regiotram in Groningen zijn gestrand voor een rood sein met stootblok.

In het voorjaar van 2006 was het toenmalig wethouder Koen Schuiling die de plannen aankondigde. Met het presenteren van de eerste tramroute door wethouder Karin Dekker, die het stokje van Schuiling had overgenomen, en het plaatsen van een tramstel op de Grote Markt leek in eerste instantie iedereen enthousiast. “Ik weet nog wel dat er vroeger voor de oorlogsjaren een tram door de binnenstad reed”, liet een Stadjer indertijd weten. “Dat was geweldig!”

Maar de goede spirit begon vanaf 2008 langzaam in een neerwaartse spiraal te komen. Van boze ondernemers in de Oosterstraat tot boze buurtbewoners aan de Zonnelaan die vonden dat met de komst van de tram hun mobiliteit af nam. Uiteindelijk zorgden steeds hoger oplopende kosten voor steeds meer discussie. Tot afgelopen woensdag. D66 en SP besloten niet langer een gemeentebegroting te steunen waarin de plannen voor een tram zijn opgenomen. Daarop namen wethouders De Vries, Pastoor en Dekker ontslag waarmee er gelijk een streep door de plannen van de tram werd gezet.