Kamminga: einde tram onvermijdelijk

nieuws

OV-deskundige en tramcriticus Arthur Kamminga is verheugd over het besluit van SP en D66 om hun steun voor de Regiotram in te trekken. Volgens hem was het besluit onvermijdelijk en is er nu ruimte om naar de alternatieven te kijken.

Volgens Kamminga blijven PvdA en GroenLinks ondanks waarschuwingen voor de grote risico’s en onzekerheden dogmatisch vasthouden aan een tram en weigeren ze
constructief na te denken over alternatieven. Hij kan zich niet voorstellen dat er nu nog een politieke meerderheid te vinden is om de tramplannen door te zetten.
De tramcriticus ziet daarom een vertrek van de PvdA en GroenLinks uit de coalitie als een goede mogelijkheid om weer tot een overwogen beleid te komen. Hij ziet een soort ‘Kunduz’-coalitie onder aanvoering van de VVD en CDA wel zitten.

Kamminga denkt dat er genoeg alternatieven voor de tram zijn om de vervoersproblemen van stad en regio op te lossen. Hij ziet daarbij geen ruimte meer voor het Projectbureau Regiotram, dat zich in zijn ogen teveel in de tram heeft vastgebeten en alternatieven altijd heeft tegengewerkt.

In het het Provinciehuis werd woensdag vergaderd over het definitieve verwerpen van de plannen voor een spoorverbinding tussen Groningen en Heerenveen. Nu het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen dreigt te vallen over de plannen rondom de tram, zou het mogelijk kunnen zijn dat de compensatiegelden van de Zuiderzeelijn, die in de tram gestoken zouden worden, weer beschikbaar komen. Dan zou het plan van de spoorverbinding tussen Groningen en Heerenveen mogelijk weer doorgang kunnen vinden. Daarom hebben de Provinciale Staten besloten de definitieve verwerping van de plannen uit te stellen voor de volgende vergadering, aldus Kamminga.